Muutossa muistettavia asioita

Muuttaminen on raskas ja myös erittäin stressaava projekti. Organisointi ja suunnittelu helpottavat prosessin etenemistä ja tekevät asioita helpommaksi. Ohessa on listattu lyhyesti tärkeimmät muistettavat asiat. Ohjeet soveltuvat hyvin sekä yrityksille että kotitalouksille.

MUUTTO- TAI TALKOOVÄEN MÄÄRÄ

Talkooväkeä kannattaa muuttoon varata hyvissä ajoin ja riittävästi. Sukulaiset, kaverit ja vaikkapa naapurit ovat oiva apu. Jos tämä ei riitä, tilatulta muuttofirmalta voi erikseen varata muuttoa varten lisätyövoimaa.

AUTOT JA KULJETUSKAPASITEETTI

Kuljetusvälineistön tulisi olla riittävää, jotta vältytään tilanteilta, joissa muuttovälineistöä joudutaan liikuttamaan kohteiden välillä useaan kertaan. Muuttofirmassa osataan mitoittaa riittävän suuri kapasiteetti muuttoa varten.

TAVAROIDEN LASTAUS JA PURKU

Muuttoautolle tulee varata riittävästi tilaa lastausta ja purkua varten, varsinkin, jos piha-alueella tilaa on niukalti. Esimerkiksi taloyhtiöissä kannattaa etukäteen sopia tarpeen mukaan käytännön toimista, jos piha-alueen järjestelyt ovat erittäin haastavat.

MUUTTOLAATIKOT JA PAKKAAMINEN

Muovinen, päällekkäin pinottava muuttolaatikko on ehdottomasti paras ratkaisu tavaroiden siirtoon. Laatikko suojaa esineitä ja säästää tilaa. Kunnolliset, suurikokoiset muuttolaatikot helpottavat ja nopeuttavat lastausta ja purkua. Myös tavaroiden järjestys säilyy. Huolehdithan, että laatikot ovat pinottavissa ja niiden keskinäinen paino on mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman tasainen: painavat esineet kannattaa jakaa useampaan laatikkoon.

Tarvittavan muuttolaatikoiden määrän voi arvioida huoneiston neliöiden mukaan: 1 neliö = 1 muuttolaatikko. Toisin sanoen, 25 neliön yksiön muuttoon on hyvä varata 25 muuttolaatikkoa.

Avonaisista muuttolaatikoista pystyy vaivattomasti tarkistamaan niiden sisällön. Muuttolaatikkoihin on myös helppo merkitä niiden sisältö. Joissain tapauksissa on saatavilla myös eri värisiä muuttolaatikoita, jolloin muuttolaatikon väri kertoo, sisältääkö laatikko esimerkiksi särkyvää materiaalia.

SUURIKOKOISTEN JA SÄRKYVIEN ESINEIDEN SUOJAAMINEN

Suurikokoiset esineet ja huonekalut, esimerkiksi sohvat, kannattaa suojata siirron ajaksi. Hyviä suojamateriaaleja ovat aaltopahvi sekä kupla- ja voimakuplamuovi. Tarvittaessa käytetään myös kulmasuojia.

Kaikki pinnaltaan herkästi vioittuvat suuret esineet kannattaa suojata naarmujen tai likaantumisen estämiseksi.

Särkyvät esineet suojataan kuplamuovilla tai suojamuovilla. Jos särkyvässä esineessä on erillisiä osia, kannattaa jokainen osa irrottaa ja pakata erikseen.

Posliini- ja lasiastiat suojataan suojapaperilla ja tarvittaessa aaltopahvilla tai kuplamuovilla.

Valaisimet suojataan yleensä kuplamuovilla, joka kääritään ja teipataan valaisimen ympärille niin, että valaisimen kiinnityskoukku jätetään näkyviin.

Särkyvien esineiden pakkauksiin kannattaa kirjoittaa lisäksi merkintä "särkyvää".

TEKSTIILIT

Isot tekstiilit (peitot, täkit, tyynyt, viltit, lakanat jne.) on kätevin pakata tukeviin jätesäkkeihin, joiden suut suljetaan hyvin teipillä.

Pientekstiilejä voidaan pakata myös tyhjiöpakkauksiin, joka osaltaan säästää kuljetustilaa.

Runkopatjat ja muut suurikokoiset kangaspintaiset esineet suojataan likaantumisen estämiseksi. Hyvä materiaalia on kelmumuovi tai muu pakkausmuovi.

SÄILYTYSKALUSTEET

Lipastot, kaapit ja muut säilytyskaapit tulee olla lukitsematta. Muuton ajaksi ovet teipataan kiinni ja mahdollinen avain teipataan kaapin kylkeen. Kaapeissa ei saa olla irtainta tavaraa sisällä, vaan ne pakataan muuttolaatikoihin.

KUKAT JA KASVIT

Kukkien ja kasvien suojaamiseen voidaan käyttää muovisukkaa. Jos mahdollista, kukat ja kasvit kannattaa siirtää erikseen esimerkiksi henkilöautolla tai autolla, jossa on lämmin sisätila – kylmällä ilmalla muuttoauton kontissa on kasvien paleltumisvaara. Muuttofirma ei pääsääntöisesti vastaa kasvien paleltumisvahingoista.

TELEVISIOT JA KODIN MUU HERKKÄ ELEKTRONIIKKA

Kodin herkän elektroniikan, esimerkiksi televisioiden ja näyttöpaneeleiden suojaamiseen sekä riittävään pakkaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Jos mahdollista, suosittelemme herkkien elektroniikkalaitteiden – esimerkiksi tietokoneiden, näyttöpäätteiden ja televisioiden – kuljettamista itse erillään muusta muuttokuormasta.

Suojaamme televisiot sekä näyttöpäätteet muuttojen ajaksi. Pakkaukset kuljetamme pystyasennossa ja asianmukaisesti kiinnitettynä/sidottuna paikalleen. Henkilöstömme ottaa kuljetuksissa aina huomioon vallitsevan ajokelin ja tiestön kunnon niin hyvin kuin mahdollista.

Huolellisesta pakkaamisesta ja käsittelystä huolimatta esimerkiksi tiestön/ajoreitin kunnosta riippuen tai kolmannen osapuolen toiminnasta johtuen voi lastiin kohdistua tärinää ja yllättäviä nopeita liikkeitä. Niiden seurauksena voi ilmetä esimerkiksi television kuvapintaan vikatilanteita tai laite voi muuten rikkoutua. Näissä tapauksissa Lahden Muuttoexpertit ei vastaa aiheutuneista vahingoista.

Ainoastaan tapauksissa, joissa olemme todistetusti käsitelleet laitetta edellä mainituista pakkaus-, käsittely ja kuljetustavoista poiketen tai laite on kaatunut kuljetuksessa, vastuu on meillä.Television ikä otetaan huomioon vahinkotapauksissa.

Käytössämme on isoja, asianmukaisia ja tukevia muuttolaatikoita televisioiden suojaamiseen – kysy lisätietoja palvelunumerostamme!

Omasta kotivakuutuksesta kannattaa tarkistaa vakuutusehdot etukäteen muuttovahinkojen osalta.

KODINKONEET JA PESUKONEET

Sähkölaitteiden vesijohto- ja viemärikytkennät täytyy olla etukäteen irroitettuna. Sähköjohto voidaan teipata laitteen kylkeen. Pesukoneissa ja kuivausrummuissa kannattaa käyttää lukituspultteja, mikäli ne ovat tallella.

VARASTO- JA KELLARITAVARAT

Kaikki varastossa ja kellarissa olevat tavarat pakataan muuttolaatikoihin muun irtaimen tapaan ja merkitään erikseen varastotavaraksi.

MIKÄ ON OIKEA TAPA PAKATA?

Älä pakkaa laatikoita – oli kyseessä sitten pahvi- tai muovinen laatikko – liian täyteen. Tilaa täytyy jättää ainakin sen verran, että laatikot voidaan pinota päällekkäin. Pahvilaatikot tulee aina sulkea, jotta päällepinoamminen on mahdollista.

Laatikoita ei myöskään saa pinota liian montaa päällekkäin. Yleensä neljä laatikkoa on hyvä määrä, jolloin niiden kuljetus esimerkiksi nokkakärryillä vielä onnistuu. Pinon ylin laatikko pakataan vain puolilleen, jotta kuljetuksessa/kallistettaessa tavarat eivät tipu pois. Kevyttä, irtainta tavaraa ei myöskään saa pakata laatikon päällimmäiseksi (esimerkiksi irtonaisia paperiarkkeja).

Särkyvät tavarat pakataan tiiviisti laatikoihin, jotta ne eivät pääse liikkumaan laatikon sisällä. Tarvittaessa voidaan käyttää styroksia, pahvia tai esimerkiksi sanomalehteä tyhjän tilan täyttämiseksi.

PAKKAUSMERKINNÄT

Tavaran loppusijoituspaikka kannattaa merkitä, mihin paikkaan loppusijoituskohteessa se alustavasti jätetään. Paikka voidaan merkitä lyhentein: MH (makuuhuone), OH (Olohuone), WC, KH(kylpyhuone) ja niin edelleen.

Tarkista, että merkinnät ovat hyvin näkyvissä ja luettavissa siirron aikana. Jos käytössä on lisäksi kalustussuunnittelma, on tavaroiden siirto loppusijoituspaikkaan erittäin nopeaa.

Selkeät pakkausmerkinnät myös helpottavat ja nopeuttavat lopullista tavaroiden purkua, sen jälkeen, kun varsinainen purku on suoritettu.

MUUT MUISTETTAVAT ASIAT

Osoittenmuutos, sähkösopimus, vakuutukset... muistithan kaikki? Muuttoilmoitus kannattaa tehdä tarpeeksi ajoissa, viimeistään viikkoa ennen suunniteltua muuttoa. Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa.

Muista kääntää postit uuteen osoitteeseen! Ilmoita uusi osoitteesi yrityksille, joilta saat paperilaskuja. Tämä kannattaa tehdä myös siinä tapauksessa, vaikka yritys hakisikin automaattisesti osoitetietosi väestörekisterijärjestelmästä - tiedot päivittyvät mahdollisesti pitkälläkin viiveellä.

Hanki muuttoon tarvittavat kalusto, pakkausmateriaalit ja muuttoapu ajoissa. Kun tilaat muuton muuttofirmalta, ota huomioon kiireiset ajat - mitä aikaisemmin olet liikkeellä, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia vaikuttaa niin kalustoon kuin myös hintaan.

Internet-yhteyden siirrosta tulee sopia operaattorin kanssa.

Tee uusi sähkösopimus ja irtisano vanha - sopimus kannattaa kilpailuttaa.

Omakotitalo-asujien tarvitsee lisäksi tehdä vedentoimitukseen, jätehuoltoon ia lämmitykseen liittyvät sopimukset.

Muista myös tarkistaa ja kilpailuttaa kotivakuutus.